kantrium.com | E-Norway.ru | HELFI.ru | MySuomi.com

Стеарин (франц. Stearine, від грец. Stear - жир) - органічний продукт, який одержують із жирів. Складається з стеаринової кислоти з домішкою пальмітинової, олеїнової кислот і ін. Тверда, напівпрозора маса, жирна на дотик, t плавлення 53-65 °С (в залежності від сорту), щільність 0,92 г / см3 (20 °С). Отримують стеарин дистиляцією гідролізату тваринних жирів (з подальшою кристалізацією і віджиманням) або гидрированием ненасичених кислот рослинних олій. Застосовують в миловарінні, паперовій, гумовій, текстильній промисловості, для виготовлення свічок.

Стеаринова кислота (тривіальне назва), цетілуксусная або н-октадекановая кислота CH3 (CH2) 16COOH, одноосновная карбонова кислота аліфатичного ряду - це білі кристали, нерозчинні у воді і діетиловому ефірі.

Стеаринова кислота - одна з найбільш розповсюджений в природі жирних кислот. Входить у вигляді гліцеридів до складу ліпідів, перш за все тригліцеридів (жирів) тваринного походження, останні виконують функцію енергетичного депо. Синтезується в організмі з пальмітинової кислоти під дією ферментів - елонгаз, що відповідають за подовження алифатической ланцюга жирних кислот.

Основним промисловим методом отримання стеаринової кислоти є витяг її з стеарину - продукту гідролізу жирів при виробництві мила.

Стеарин широко використовується в косметичній промисловості: стеарат натрію є одним з основних компонентів мила, сама стеаринова кислота входить до складу багатьох косметичних засобів. Також використовується як компонент пластичних мастил.